2014. július 13., vasárnap

Lakáshitel 2015-re: A piaci forint alapú lakáshitel már olcsóbb, mint a támogatott lakáshitel

A válság előtti akciós svájci frank hitelek kamatait idézik már a piacon fellelhető forint lakáshitelek. A Bankráció internetes portál adatai szerint 20 évre akár már 5 százalék alatti THM-mel is lehet lakáskölcsönt találni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai áprilisiak, az átlagos forint lakáshitel-kamatok akkor már nem érték el a 6,8 százalékot. Az átlagos THM pedig 7,7 százalék alatt volt. A jelenlegi ajánlatok már szinte kivétel nélkül 7 százalék alatt vannak, és számos banknál érhető el 5,5 százalék alatti THM 20 éves futamidőre.
Ez azt jelenti, hogy a piaci feltételű lakáshitelek most már olcsóbbak a támogatottaknál, amelyeknél nem mehet 6 százalék alá a kamatszint. A referenciaként meghatározott kamatszint egyébként a támogatott kölcsönöknél is történelmi mélyponton van, az egyéves állampapírok referenciakamata júliustól 2,82, az ötéveseké 4,32 százalék lesz. Ez azt jelenti, hogy aki egyéves futamidejű támogatott forinthitelt vesz fel, az 6 százalékos kamatot fog fizetni a mostani kamatperiódusban. Aki ötéves kamatfixálás mellett dönt, attól is legfeljebb 6,46 százalékos kamatot kérhetnek el a bankok használt lakás vásárlása esetén. Ha pedig új lakást vásárol, neki is csak 6 százalék körüli kamatot kell majd fizetnie.
Az alacsony kamatok a hitelfelvevők kedvét is kezdik meghozni. A jegybank hitelezési felmérése szerint az idei első negyedévben már 27 százalékkal több lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek, mint 2013-ban. Az állami kamattámogatású konstrukciók aránya ezen belül közel 30 százalékot tett ki. Áprilisban még tovább nőtt a lakáshitelek szerződéses összege, összesen 18,6 milliárd forintról állapodtak meg a hitelintézetek az adósokkal, ami körülbelül a három évvel ezelőtti szinteket idézi.
Az alacsony kamatok mellé ráadásul a hitelintézetek további akciókat hirdettek meg. Szinte mindenhol elengednek valamennyit a kezdeti költségekből, ha végül szerződnek. Jellemző még az is, hogy a bank más szolgáltatásait is aktívan használó kliensek, akik oda utaltatják a jövedelmüket, vagy vásárolnak a bank által kibocsátott kártyával további kedvezményeket kapnak, sok helyen a kamatokból is engednek nekik a hitelintézetek.
Annak is érdemes körülnéznie a lakáshitelpiacon, aki korábban vett fel jelzálogkölcsönt, a mostani ajánlatok ugyanis lényegesen kedvezőbbek lehetnek a meglévő hitelekénél. A hitelkiváltás Magyarországon nem túl gyakori, az új hiteleken belül az arány mindössze 10 százalék lehet a K&H adatai szerint. A legolcsóbb kiváltó hitel THM-je jelenleg 4,99 százalék, de számos ajánlatot lehet találni a piacon 6 százalék alatti hitelköltség-mutatóval. A meglévő lakáscélú forinthitelek kamata ugyanakkor az MNB adatai szerint még áprilisban is 8,77 százalékos volt, a THM-ek pedig ezeknél a kölcsönöknél meghaladhatták a 9 százalékot is.

A devizát is ki lehetne váltani
Ha nem lépett be az adós az árfolyamgátba, még a svájci frank alapú hitelének a törlesztőrészlete is csökkenhet most egy forinthitelre történő, hiszen a svájci frank lakáshitelek átlagos kamata is 6,3 százalék körül van, a THM pedig még ennél is nagyobb lehet.
 Egy átváltással ugyanakkor az adósoknak realizálniuk kellene az árfolyamveszteséget, aki tehát abban reménykedik, hogy a frank még gyengülhet a forinttal szemben, ezzel a lépéssel érdemes várnia. Szintén érdemes lehet kivárni a váltással a kormányzat újabb devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit.

1 megjegyzés:

  1. Mi a Loan Arranger Limited 3% -os kamattámogatást nyújt ügyfeleinknek, vagyunk 100% -os garantált lízingcég, amely képes arra, hogy az ígért ügyfeleket az ügyfeleinknek szállítsa. Eredményeinkkel a lehető legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani, büszkén mondhatjuk, hogy segítünk több százezer embernek, akik nem tudnak segíteni bárhol az országban, büszkén mondhatjuk, hogy kibővítettük üzleti tevékenységünket, és ez:
    Gyors jóváhagyott hitelek, Bad Credit Welcome .. Ajánlat akár 780.000,00
    Jelentkezzen 500.000,00 euró feletti hitelre. Különböző hitel opciókat kínálunk:
    Személyi kölcsönök - akár 1000, 000.00
    Fekete jegyzett hitelek - akár 500,000.00
    Fizetésnapi hitelek - akár 5000,000.00
    Üzleti hitelek: 100 000 és 20 000 000 között
    Adósság konszolidációs hitelek - havonta költenek egy kis készpénzért. Konszolidációs hitelek: 100.000 és 5.000.000 között
    Járműfinanszírozás - 24 órán belül vezetheti az álmot
    Diákhitelek - továbbadja tanulmányait, és eléri a lehetőségeit
    Minden hitel egy tiszteletre méltó pénzügyi szolgáltatótól származik
    A feketelisták és a rossz hitelezők is szívesen alkalmazzák.
    Get Approved Now!
    További információkért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: vegye fel velünk a kapcsolatot
    Info (willamschurchill@gmail.com vagy willamsgoodwill@gmail.com és hívja
    +27843074577 vagy whatsapp szám +27629443297)

    VálaszTörlés