2012. november 3., szombat

Ltp-vel kombinált lakáshitel otp 2013/2014

 Hogyan működik a Lakás-takarékpénztári termékkel kombinált jelzáloghitel?
A lakás-takarékpénztári megtakarítással (a továbbiakban: LTP) kombinált jelzáloghitelek lényege, hogy Ön a hitelfelvétellel párhuzamosan egy LTP-t is fizet. Amíg tart a megtakarítási időszak, addig a Bank felé havi rendszerességgel csak kamatot, illetve - ha a hitelhez kapcsolódik - kezelési költséget fizet, míg az egyébként a Bank felé fizetendő tőkerészt az LTP-be fizeti. A megtakarítási időszak lejártával az LTP szerződés(ek)ben felgyűlt összeget a hitel tőkerészének törlesztésére kell fordítani. Az LTP szerződések után az állam támogatást nyújt az éves befizetések 30%-áig, mely maximum 72 000 Ft lehet. Ha a megtakarítás + állami támogatás eléri a fennálló hiteltartozás összegét, a hitel megszűnik. Amennyiben a előtörlesztés után még marad fennálló tőke, az annuitással kerül törlesztésre a futamidő végéig. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítás előtörlesztését követően a Bank felé fizetendő törlesztőrészlet már nem csak kamatot (és kezelési költséget), hanem tőkét is tartalmaz. Az annuitásos törlesztés során a havi törlesztőrészletek folyamatosan változó arányban tartalmaznak tőkét és kamatot (a tőke aránya folyamatosan nő). Egy hitelügylethet akár 5 LTP szerződés is kapcsolódhat azzal, hogy az LTP után járó állami támogatást egy ügyfél (kedvezményezett) egyidejűleg csak egy LTP szerződés után veheti igénybe!

A lakás-előtakarékossági szerződés egy speciális pénzügyi termék, amely egyszerre kínál garantált feltételekkel megtakarítási és hitel lehetőséget úgy, hogy az előre kiszámítható és vállalható teherviselést jelentsen a család vagy egy lakóközösség számára. A takarékoskodás időszaka alatt hónapról hónapra előre meghatározott összeget kell a számlán elhelyezni, amelyet az állam 30 %, természetes személyek esetén maximum évi 72.000,- forintos támogatással egészít ki, melynek révén magas hozam érhető el (megtakarítási időtől függően EBKM állami támogatás nélkül: -1,26 – 2,86%, EBKM állami támogatással: 4,54 – 15,20%). Emellett az OTP Lakástakarék a befizetésekre és támogatásokra kamatot ír jóvá. A havi megtakarítás összegét mindenki maga választhatja meg, nagysága a megtakarítási időtől függően 620,- Ft és 20.000,- Ft között lehet, amely ugyanakkor a megtakarítási idő alatt is bármikor módosítható. Ha a megtakarítás összege nem fedezné az igényeket, egyszerű és gyors hitelbírálat után lehetőség van olyan, a szerződéskötéskor meghatározott garantált kondíciójú (előre rögzített, fix kamatú és kezelési költségű) lakáskölcsön felvételére, melynek nagysága elérheti a megtakarítás csaknem másfélszeresét. A lakáscélú felhasználás széles körű: lakótelek, új és használt lakás megvásárlása, közműépítés. A megtakarítás lakásfelújítás keretében szinte minden beépített berendezés megvásárlásának finanszírozására – konyhabútor, beépített szekrények, tűzhely, légkondicionáló berendezés – felhasználható. Tájékozódhat, hogy a lakástakarékpénztár a betét, illetve a szerződéses összeg lakáscélú felhasználásának igazolására milyen iratok benyújtását igényli. 

Amennyiben már rendelkezik Lakás-takarékpénztári szerződéssel, az arra befizetett havi megtakarításokat, az ahhoz járó állami támogatást, valamint kamatait lakáshitele törlesztésére fordíthatja.
Előnyök:
  • A megtakarítás ideje alatt az Ön hitele türelmi idős, vagyis a Bank felé csak kamatot és kezelési költséget szükséges fizetnie.
  • A Lakástakarék megtakarítási számlára befizetett betétek után évente 30 %-os, maximum 72 000 Ft állami támogatás jár.

A szerződés módosítása magában foglalja:
  • a szerződéses összeg emelését, illetve csökkentését
  • a szerződés megosztását
  • a szerződés összevonását
  • a szerződéses módozat megváltoztatását

Szerződés átruházásának minősül
  • a lakáselőtakarékoskodó személyének megváltoztatása
  • a kedvezményezett személyének megváltoztatása
  • a kedvezményezett visszavonása, továbbá kedvezményezett megjelölése olyan szerződéseknél, amelyeknek korábban nem volt kedvezményezettje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése