2012. november 10., szombat

Szocpol Új lakás Vásárlásra 2013/2014

 Mi kell a szocpol igényléshez használt és új lakás esetén 2013-tól?
A szokásos személyazonosító okmányokon és a születési anyakönyvi kivonaton kívül az igénylőknek házassági anyakönyvi kivonatot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot igazoló kivonatot kell bemutatniuk. Nyilatkozattal kell igazolni a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetében ennek időtartamát. A területileg illetékes egészségbiztosítási pénztártól igazolást kell kérni a legalább 180 napja – legfeljebb 15 nap megszakítással – folyamatosan fennálló tb-jogviszonyról. A NAV által kiállított igazolással kell igazolni, hogy az igénylőnek nincs köztartozása. Ezek az igazolások nem lehetnek 15 napnál régebbiek. Megelőlegező Lakásépítési támogatás igénylése (legfeljebb 2 gyermek vállalása) esetén igazolást kell kérni az Államkincstártól, miszerint az igénylő lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönszerződéssel nem rendelkezik. Szükség lesz még az értékbecslés eredményére, vásárlás esetén az adásvételi szerződésre és az energetikai tanúsítványra (legalább B minősítési osztályról), építés esetén pedig az építési engedélyre valamint az energetikai számításra.

Mi minősül új építésű lakásnak?

Új lakás: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített lakóegység, illetőleg emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel nem családi vagy ikerházon megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy fennmaradási engedélyköteles, illetve az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet (A 134/2009-es ide vonatkozó kormányrendelet alapján).
Miért is lényeges ez, hogy mi is pontosan az új lakás? Azért, mert szintén ezen fent megnevezett kormányrendelet szerint, a jelen törvényeknek megfelelően, kedvező, forint-alapú kamattámogatott hitelhez juthat az új lakást vásárló ügyfél, miközben a használt lakás vásárláshoz, csak piaci kamatozású hitel igényelhető. Amennyiben Önök tervezik, hogy új építésű lakást vásárolnak a jövőben, és ehhez hitelre is szükségük van, ne hagyják ki ezt a lehetőséget, vegyék igénybe az állami támogatást. Szakértő kollégáink a mindenkori jogszabályokkal tisztában vannak, és tudnak felvilágosítást adni, sőt el tudják intézni Önnek a legkedvezőbb hitelt és szocpol támogatást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése