2012. július 23., hétfő

Késedelmi kamat kalkulátor apeh

Önellenőrzési pótlék


Az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot és a költségvetési támogatást az adózó elévülési időn belül helyesbítheti. A helyesbített adóalapot, adót és költségvetési támogatást a helyesbítéstől számított 15 napon belül az erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell bevallani. A magánszemély a jövedelemadójának önellenőrzését az előzőektől eltérően a helyesbítést tartalmazó önellenőrzési lap benyújtásával teljesíti. A bevallás helyesbítéséhez kapcsolódó jogkövetkezmény az önellenőrzési pótlék.
Az önellenőrzési pótlék felszámításához az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 168. § biztosítja a törvényi hátteret. Önellenőrzési pótlékot csak abban az esetben kell felszámítani, ha a módosított kötelezettség az eredeti kötelezettséghez képest növekedést eredményez, vagy az igényjogosultság csökken. Ellenkező esetben - az adózó javára mutatkozó önellenőrzés esetén - nem kell önellenőrzési pótlékot fizetni.
Az önellenőrzési pótlékot az eredetileg bevallott és a helyesbített adó (járulék) összegének különbözete után az önellenőrzés benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni.
Az önellenőrzési pótlékot az eredeti adóbevallás benyújtására előírt határidő leteltét követő első naptól a helyesbítés nyilvántartásba történő bejegyzés napjáig, magánszemély jövedelemadója esetén az önellenőrzési nyomtatvány benyújtásának napjáig, miden naptári napra kell felszámítani.
Az adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás esetén az önellenőrzési pótlékot az észrevétel megtételére nyitva álló határidő leteltét követő naptól az észrevétel adóhatósághoz történő beérkezésének napjáig számítja fel az adóhatóság.
Az önellenőrzési pótlékot a késedelmi pótlék 50%-ának, ugyanazon bevallás ismételt önellenőrzése esetén 75%-ának megfelelő mértékben kell felszámítani. Ennek megfelelően az önellenőrzési pótlék követi a jegybanki alapkamat változásait.
Amennyiben az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményez, mivel az adót az eredeti esedékesség időpontjáig vagy a korábbi önellenőrzés során hiánytalanul rendezték, akkor az önellenőrzési pótlék összege magánszemély esetében legfeljebb 1000 forint, más adózók esetében legfeljebb 5000 forint. Az önellenőrzési pótlékot ebben az esetben is az általános szabályok szerint kell meghatározni, azonban bevallani és megfizetni legfeljebb a törvényben meghatározott összeget (maximum 5000 Ft, illetve magánszemélynél maximum 1000 Ft) kell.
Abban az esetben, ha az önellenőrzéssel pótlólagos fizetési kötelezettség azért nem keletkezik, mert a bevallani és befizetni elmulasztott adó a következő adómegállapítási időszakban levonható adónak minősült volna, akkor az önellenőrzési pótlék összege nem haladhatja meg a két bevallási időszak közötti időre felszámítható késedelmi pótlék összegét. Ugyanilyen szabályok alapján kell megállapítani az önellenőrzési pótlékot akkor is, ha a termékimportot terhelő általános forgalmi adót az adózó az adólevonási jog keletkezését követően, de az előző adómegállapítási időszakra vonatkozó adóbevallásban szerepeltette előzetesen felszámított levonható adóként.
A kiszámított önellenőrzési pótlékot a 215. (224., 226.) Bírság, mulasztási bírság és önellenőrzési pótlék számlára kell megfizetni, melyet bankszámla nyitásra kötelezett adózók a MNB-nél vezetett 10032000-01076301 bankszámlaszámra átutalással, bankszámlanyitásra nem kötelezett adózók az APEH ügyfélszolgálatain beszerezhető készpénz átutalási megbízáson (csekken) teljesíthetnek.
Az önellenőrzési pótlékról bővebben az Internetről is letölthető önellenőrzési nyomtatványokhoz készült tájékoztató részletes felvilágosítást tartalmaz.
Az önellenőrzési pótlék kiszámításához a "Pótlékszámító" segédprogram nyújt segítséget, melynek működése a következő.
Pótlékszámító segédprogram működése
A "Pótlékszámító" segédprogram segítséget nyújt egy adott összegű kötelezettségre eső önellenőrzési pótlék kiszámításához a rögzített időszakra (-tól, -ig) vonatkozóan. A számítási művelethez a következő adatok megadása szükséges.
Kezdő időpont:
  • az önellenőrzött bevallás benyújtására előírt határidő leteltét követő első nap;
  • adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás esetén az észrevétel megtételére nyitva álló határidő leteltét követő naptól;
Záró időpont:
  • magánszemély jövedelem adójának önellenőrzése esetében (akik az önellenőrzést nem kötelesek nyilvántartásba venni) az önellenőrzési nyomtatvány benyújtásának napja,
  • adatszolgáltatás alapján történő adóhatósági adómegállapítás esetén az észrevétel adóhatósághoz történő beérkezésének napja.
  • egyéb adók esetében a helyesbítés nyilvántartásba történő bejegyzésének napja;
Összeg (forintban megadva):
  • az eredetileg bevallott és a helyesbített összeg különbözete;
Ismételt önellenőrzés?:
  • Amennyiben egy adott időszakra benyújtott bevallását először önellenőrzi, akkor a megadott mezőt üresen kell hagyni.
  • Amennyiben egy adott bevallását már korábban önellenőrizte, de újabb körülmények miatt ismételten indokolt a bevallott kötelezettség módosítása, akkor a mezőbe kattintással "Ö" jelet kell tenni. Természetesen, ha ugyanazt a bevallását harmadszor vagy negyedszer módosítja (önellenőrzi), akkor is a mezőbe kattintással "Ö" jelet kell tenni. Ezen adat megadására azért van szükség, mert az önellenőrzési pótlék mértéke ennek megfelelően változik. Az első önellenőrzés esetében az önellenőrzési pótlék a késedelmi pótlék 50%-a, míg ugyanazon bevallás ismételt önellenőrzése esetén az önellenőrzési pótlék a késedelmi pótlék 75%-a.
Részletezést kér?
  • Amennyiben a képernyőn a jegybanki alapkamat változásainak követésével akarja látni az önellenőrzési pótlékot, akkor a megadott mezőbe "Ö" jelet kell tennie.
  • Amennyiben a képernyőn csak a megadott időszakra a megadott tőkére eső összesen önellenőrzési pótlékot akarja megtekinteni akkor a mezőt üresen kell hagyni.
Kiszámít:
A "Kiszámít" mezőre történő kattintással a program a megadott összegre a megadott feltételekkel kiszámítja az önellenőrzési pótlékot.
Tájékoztatás:
A "Tájékoztatás" mezőre kattintva a képernyőn megjelenik az előbbiekben olvasott tájékoztató szöveg az önellenőrzési pótlékról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése